Reghin - date geografice și climatice

Date geografice

Municipiul Reghin este aşezat pe Valea Superioară a Mureşului, la marginea nord-vestică a podişului Transilvaniei, pe ambele maluri ale Mureşului, aproape de vărsarea râului Gurghiu în Mureș. Coordonatele geografice ale orașului sunt: 46˚ 46̎ şi 33̍, latitudine nordică şi 22˚ 42̎  30̍ longitudine estică. Oraşul se află la o altitudine de 395 m pe punctul cel mai înalt Pădurea Rotundă, punctul cel mai de jos, Mureşul la 350 m.

Localitatea este la intersecţia unor drumuri naţionale şi pe magistrala de cale ferată Războieni – Braşov – Bucureşti. Din Reghin pleacă DN16 prin localitatea Breaza spre Cluj; DN15 de la Târgu-Mureş trece prin Reghin spre Brâncoveneşti, Răstoliţa, pe Valea Mureşului în sus, spre Gheorgheni, Miercurea – Ciuc, Braşov – Bucureşti.

Date Climatice

Clima localităţii este continental-moderată. Temperatura medie anuală oscilează între 5,5 ºC și 7,5 ºC, cu ceva mai mică decât în Târgu-Mureș, unde se înregistrează o medie de 8 – 9 ºC. Iernile, în general, sunt mai puţin geroase, luna cea mai rece fiind ianuarie, cu media temperaturii între -3 ºC și -5 ºC. Verile au temperaturi mai blânde, cu o medie de + 18ºC, +19ºC în lunile iulie și august.

Close Comments