Reghin - date istorice

steme

Meleagurile reghinene, au fost locuite încă din epoca de piatră, perioada daco-romană și după, cum o dovedesc materialele arheologice: topoare de piatră, fusaiole de lut ars, fibule, ceramică, monede, găsite în Reghin şi împrejurimi. Urme materiale ale prezenţei romanilor sunt drumul din spre castrul din Cristeşti prin Reghin spre castrul roman din Brâncoveneşti cu ramificaţii – drumul cel mare de la Sceplok Goreni – la Reghin, care este un segment al drumului roman.

Prin secolele X – XII pătrund în Transilvania triburile maghiare – în ciuda împotrivirii populaţiei autohtone. Sub regii Ungariei începând cu Géza (972 – 997) și încheind cu Andrei al II-lea (1205-1235), Transilvania este ocupată şi între timp colonizată cu secui şi saşi în zonele unde aceştia locuiesc și astăzi, inclusiv în părţile Reghinului. Împrejurimile Reghinului devin pământ crăiesc, cetatea regală fiind ridicată la Gurghiu. Între 1192 și 1196, în vremea regelui Béla al III-lea, se fac primele colonizări cu saşi din zona Rinului şi Mosellei spre Ungaria apoi spre părţile Transilvaniei.

Cel mai masiv şi compact grup de colonişti au fost saxonii ce vor coloniza Ţara Bârsei, centrul minier de la Rodna, cu ramificaţii spre Bistriţa,Teaca, Reghin, Petelea, Dedrad, Batoş, Uila, apoi Ideciu de Sus şi Ideciu de Jos.

Anul 1190 este anul începuturile colonizării sașilor în Transilvania iar în 1228 are loc prima atestare documentară a localității. În anul 1427 într-un act papal emis de Martin al V- lea, datat 7 decembrie, Reghinul este consemnat ca oppidum – târg privilegiat. Din acest an se presupune că datează și prima stemă a oraşului.

După ce în 1531, populația maghiară adoptă calvinismul, la douăzeci de ani distanță, biserica săsească devine evanghelică lutherană. Un eveniment important are loc în ianuarie 1661  când la Reghin se întrunește Dieta Transilvaniei . În cadrul acesteia la 1 ianuarie 1661 este ales principe, Ioan Kemény.

Reghinul Săsesc a fost vizitat în anul 1773 de către Iosif al II-lea în calitate de coregent al Mariei Tereza, revenind la 22 iulie 1786, de această dată în calitate de împărat. În 1853  câțiva negustori din Reghinul Săsesc au format o asociație de plutărit care la sfârșitul secolului al XIX- lea, va ajunge să controleze jumătate din comerțul cu lemne pe Mureș.

Pentru mai multe detalii click aici

GALERIE FOTO

Close Comments