Szászrégen - Földrajzi és éghajlati adatok

Földrajzi adatok

Szászrégen a Felső-Maros völgyében fekszik, az erdélyi fennsík északnyugati szélén, a Maros mindkét partján, ott ahol Görgényi folyó torkolata a Marosban ömlik. A város földrajzi koordinátái: 46˚ 46̎ és 33̍, az északi szélesség és a 22˚ 42̎ 30̍ keleti hosszúság. A város 395 m tengerszint feletti magasságban található a Kerekerdő legmagasabb pontján, a legalacsonyabb ponton, a Maros 350 m-en.

A település néhány országút kereszteződésében, valamint a Războieni – Brassó Bukarest vasútvonalon található. Szászrégenből indul a DN16 Beresztelkén át Kolozsvárig; A Marosvásárhelyről érkező DN15 Szászrégenen keresztul   halad át Marosvécs, Ratosnya, a Maros völgyen felfelé, Gyergyó felé, Csíkszereda – Csík, Brassó – Bukarest felé.

Éghajlati adatok

A helység éghajlata kontinentális-mérsékelt. Az átlagos éves hőmérséklet 5,5 ºC és 7,5 ºC között ingadozik, kissé alacsonyabb, mint Marosvásárhelyen, ahol 8–9 ºC átlagot regisztrálnak. A tél általában kevésbé fagyos, a leghidegebb hónap január, átlaghőmérséklete -3 ° C és -5 ° C között van.

Close Comments