Szászrégen

 

Ismert mint “Hegedűk városa“, Szászrégen, egy szépségében és történelemében gazdag város. A világ nagy koncerttermei az itt létrehozott hegedűk akkordjaival zengnek. A legnemesebb hangszer, a hegedű elkészítésének ajándékával született mesterek, románok, magyarok vagy szászok, híresek lettek annak a művészetnek és érzékenységnek köszönhetően, amellyel ezt a mesterséget gyakorolják.

centru-homeMaga Szászrégen olyan város amelyet, érdemes meglátogatni, kiindulópont lehet a Kelemen- és a Görgény-havasokból induló különféle túrákhoz vagy a környéken levő turisztikai látványosságok felkereséséhez is: például a Kelemen-havasok fatörzsbarlangjaihoz Andreneasa környékén, az Isten Széke csúcshoz, amely a Maros-szoros egyik leghíresebb turisztikai pontja. Szászrégentől mindössze 5 km-re találhatók az Alsoidecs gyógyfürdők, és mindössze 25 km-re a híres marosszentgyörgyi sós fürdők.

Szászrégen kiindulópont lehet a környék négy kastélya felé is: a Marosvécsi reneszánsz stílusú Kendy-Kemény Kastély, az erdélyi barokk stílusban épitett Teleki Kastély , a Laposnyai Vadász Kastély, a Ráckóczi Bornemisza Kastély Görgényből.

14 km-re Szászrégentől található a Görgény község, melynek területén a nárcisz egy három hektáros természetvédelmi területen, a Narcis Rezervatumban, május elején virágzik. Egy másik természetvédelmi terület, mely csakis Görgényhez tartozik a Mocsárerdő, ahol 400-700 éves tölgyfák őrzik Erdély régi szellemét. A Görgényi medence közepén található ez a 48 hektár védett terület, ahol közel 300 darab többszáz éves kocsányos tölgy található az egyébként fiatal erdőben.

Close Comments